A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Támogatott kölcsönök

Ebben a menüpontban a kormány által meghirdetett Családvédelmi Program részeként a Családok Otthonteremtési Kedvezményével, továbbá a Babaváró hitellel foglalkozunk részletesebben.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015. július 1. óta igényelhető. Ez egy kifejezetten lakáscélú támogatás. Célja a családok otthonhoz jutásának megkönnyítése. Ez a fajta támogatási rendszer nagyon sok család számára jelent hatalmas segítséget, mert igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is.

Az indulás óta sokat „finomított” a kormány a támogatási rendszeren. 2019. március 11-től használt lakásoknál is eltörölték a 35 millió forintos értékhatárt. 2019. július 01-i további kedvezmények vehetők igénybe. Többek között legalább 2 gyermek után használt lakásra is igénybe vehető a kamattámogatott jelzáloghitel 10 millió, 3 gyermek után 15 millió Forint értékben, s igényelni lehet a falusi CSOK-ot is.

A kedvezmény két részből tevődik össze: 

 1. vissza nem térítendő állami támogatásból
 2. kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből ("CSOK hitel…vagy OTK").

A 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás 

A támogatás összege három tényezőtől függ:

 1. a meglevő vagy vállalt gyermekek számától,
 2. a támogatást új vagy használt lakásra szeretnéd-e fordítani,
 3. mekkora alapterületű ingatlant (lakást illetve házat) szeretnél venni.

Összefoglalva:

 • ha 1 gyermek után igényled a támogatást: a támogatás mértéke 600 000 Forint új és használt lakásra egyaránt. A támogatott ingatlan mérete 40 négyzetméter felett kell hogy legyen,
 • 2 gyermek után: új lakás építése vagy vásárlás esetén 2,6 millió Forint, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén 1,43 millió Forinttal támogatja az állam,
 • 3 gyermek után: új lakás építésénél vagy vásárlásnál 10 millió Forint, használt lakás vásárlás vagy bővítés során 2,2 millió Forint az igényelhető CSOK,
 • 3-nál több gyermek után: új lakás építését vagy vásárlását 10 millió Forinttal, használt lakás vásárlását vagy bővítését 2,75 millió Forinttal támogatja az állam.

A vissza nem térítendő támogatásról ITT kaphatsz részletesebb tájékoztatást.

Kedvezményes CSOK hitel (OTK) … az extra támogatás

Igen, itt az extra! A vissza nem térítendő lakáscélú támogatás kiegészíthető állami garanciás kedvezményes, lakáscélú jelzáloghitellel. Ezzel – csak a CSOK-on belül -, akár 25 millió forinthoz is hozzájuthatsz, ugyanis 2018. december 1-től az emelt összegű, 15 millió forintos kamattámogatott hitelt igényelhetik azok a családok, akik három gyermek után veszik fel a támogatást. A kétgyermekes családok számára pedig elérhetővé vált a 10 millió forintos kamattámogatott hitel. 2019. július 1-től a 10, illetve 15 millió forintos kedvezményes kölcsön már nemcsak új építésű, hanem használt ingatlanra is igényelhető (lakásra és házra is). Júliustól a CSOK szempontjából új háznak minősül a régi ház alapjára épülő új ingatlan - ha az alap statikailag rendben van. Ezesetben az új lakásokra járó CSOK összeg igényelhető. 
A kamattámogatott hitel kamata 3%, amit az állam garantál. Több bankban is igényelhető, más-más feltételekkel. Az eltérések nem a kamatok miatt, hanem más költségnemek miatt lehetségesek, amik kihatnak a teljes visszafizetendő összegre. Ilyenek lehet például értékbecslési díj és a folyósítás díja. Amikor bankot választasz, érdemes azt is átgondolni, hogy melyik hitelintézet fogadja el a vissza nem térítendő támogatást önerőként? Ez nagy könnyebbséget jelenthet azoknak a családoknak, akik elsősorban az állami támogatásra támaszkodva tervezik ingatlanvásárlásukat.

Az államilag támogatott lakáscélú jelzáloghitelről

ITT

kaphatsz részletesebb tájékoztatást.

 

Falusi CSOK… 10 millió forintos támogatás használt házra is 

A falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás használt ingatlanra is annyi, mintha új ingatlan vásárlására fordítanád. A program szintén július 1-től indult összesen 2486 preferált kistelepülést érint. Fontos, hogy új lakás vásárlása esetén legalább egy éves folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia minden igénylőnek. Ugyanígy 2486 településen lehet igényelni a falusi CSOK-ot használt ingatlan vásárlására is. A támogatás fele fordítható csak az ingatlan vételárára, és legalább két év folyamatos TB-biztosított jogviszony szükséges az igényléshez.  A falusi CSOK lényege: a kijelölt településeken használt házra (vagy lakásra) is ugyanannyi támogatást lehet felvenni, mintha újat vennénk.


 
A falusi CSOK összege:

 •  Egy gyermekre: 600 ezer forint 
 • Két gyermekre: 2,6 millió forint ,
 • Három gyermekre: 10 millió forint.

Erről is érdemes tudni:

 • A támogatás fele fordítható az ingatlan vételárára, az összeg másik fele kizárólag felújításra vagy korszerűsítésre költhető.
 • Tehát a Falusi CSOK ingatlan vásárlásra fordítható összege:
 1. Egy gyermek esetén: 300 ezer Forint.
 2. Két gyermek esetén: 1,3 millió Forint
 3. Három gyermek esetén: 5 millió Forint.
 • A CSOK 2019-hez hasonlóan nem vonatkozik a 35 milliós értékhatár a falusi CSOK által kedvezményezett ingatlanokra sem.
 • A CSOK vissza nem térítendő támogatás összege növekszik, emellett még a CSOK hitel továbbra is felvehető az általános CSOK feltételei szerint.

A falusi CSOK-ról

ITT

kaphatsz bővebb tájékoztatást.

Babaváró kölcsön fiatal házasok részére

Maximum 10 millió Forint, ami szabadon felhasználható… 2019. július 1-től igényelhető. Azok a házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség életkora 18-40 év közötti. További fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében.
A babaváró kölcsön személyi hitelként funkcionál, szabad felhasználású, bármire elkölthető (akár hitelkiváltásra is). Nem kell vele elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé. 
Lakáshitel önerő fedezetére a kölcsönösszeg maximum 75%-a használható fel, ha a lakáshitelt a babaváró folyósítást követő 90 napon belül igényeljük.
 
A babaváró kölcsön csak legalább egy gyermek vállalása esetén kamatmentes. A harmadik gyermek megszületése esetén a teljes fennálló tartozást elengedi az állam. Viszont ha nem születik öt éven belül gyermek, az első 5 évre vonatkozó kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, s a kölcsön fennmaradó része piaci kamatozásúvá válik. Ez a lehetőség már nem annyira kedvező, de a Sorsfordító Programunkkal erre az esetre is kapsz biztonsági garanciákat.

Ha még több információra van szükséged, a Babaváró kölcsönről

ITT

kaphatsz részletesebb tájékoztatást.

Erre gondoltál már? 

A CSOK-nak és a Babaváró kölcsönnek köszönhetően egy házaspár – aki 3 gyermeket vállal - akár 25 millió Forint vissza nem térítendő állami támogatásban is részesülhet.

Így lehet összehozni:

 1. Ha új ingatlant vásároltok, 10 millió Forint támogatásban részesültök három gyerek vállalása esetén.
 2. A harmadik gyerek születése után elengedi az állam a 10 millió forintos babaváró hitelt, így támogatás lesz belőle (ez a régebben asszonyhitel néven is ismert kamatmentes személyi kölcsön).
 3. A CSOK 10+10 millió forint mellé a harmadik gyerek után újabb 5 millió forintot elenged az állam a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből, így összes támogatás 25 millió forint.

További érdekességek:

 • 5 millió forintos ÁFA-visszatérítésre is jogosult a házaspár, ha maguk építkeznek.
 • A CSOK mellett a jelzáloghitel elengedése is igényelhető.

Szeretnéd a támogatásait maximalizálni? 

Beszéljünk róla

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatod azt, amit hasznosnak találtál az oldalamon!