A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Bankszámla termékek

A bankszámla (pénzforgalmi számla)

Mielőtt még az ismeretterjesztő részbe kezdenék, nagyon fontosnak tartom, hogy Te, aki ezt a bejegyzést olvasod, kellő figyelmet szentelj a megfelelő bankszáma kiválasztására, mert egy rossz döntés a bankszámlanyitást követően akár évi több tíz, de talán százezer forintnyi többlet kiadást is okozhat.
Az általunk választott bank bankszámlán tartja nyilván a pénzünket, illetve az ahhoz köthető pénzmozgásokat. Alapvetően egy elektronikus pénztárcára gondoljunk, ahol a pénzünk nem fizikai valójában, hanem nyilvántartott értékként van jelen. Ha elektronikus illetve internetes hozzáféréssel rendelkezünk, akkor bármikor ránézhetünk az egyenlegünkre (aktuálisan mennyi pénzünk van), illetve a kiadásainkra, bevételeinkre. Látjuk azt, hogy ki utalt nekünk, ekkor a beérkező pénzeket jóváírják. Amikor mi utalunk, akkor pedig a számlánkat megterhelik. Beazonosítható módon látjuk, mikor, kinek, milyen bankszámlára, milyen jogcímen történt pénzmozgás.

A bankszámlánk lehet lakossági folyószámla, vállalkozói számla, stb. Attól függően, hogy milyen pénznemben tartjuk nyilván a pénzeinket, forint számla vagy deviza számla. Létezik még több bankszámla típus is, de jelen esetben a lakossági folyószámlával foglalkozunk.

A bankszámla száma (pénzforgalmi jelzőszám) egy 3 x 8 karakterből álló egyedi azonosító szám. Az első három karakter azonosítja be a bankot, a következő négy karakter a fiókot. A nyolcadik szám egy ellenőrző szám, ahogy a 16. vagy a 24. is. A 9-23. számot a bankok maguk generálják, általában az ügyfél belső azonosítójából. Ebből a számsorból azonosítható a pontos fiók, illetve maga az ügyfél.

Említést kell tennem az IBAN (International Bank Account Number) számról is. Ez a nemzetközi utaláshoz használt kód. Itthon, Magyarországon a belföldi bankszámlaszám elé kell beírni egy HU és egy két karakteres ellenőrző kódot és utána jöhet a bankszámlaszám maga. A pontos IBAN számról a bankunktól tudunk érdeklődni.

A bankszámla mellé minden bank lehetővé teszi bankkártya használatát is. Ezzel tudjuk vásárlásainkat készpénzkímélő módon lebonyolítani.

Lehetséges a bankszámla mellé hitelkeretet is igényelni, de ezzel nagyon kell vigyázni, mert ha az adott időszakban felhasznált pénzt időben nem töltjük vissza, akkor tetemes összegű kamat megfizetése vár ránk. Ugyanebben a környezetben ajánlják fel nekünk, hogy igényeljünk hitelkártyát a
bankszámlánk mellé. Ez akár egy nagyon jó történet is lehet, mert bankonként eltérően a hitelkártya használatáért, vásárlásaink után pénz visszatérítést is kaphatunk. Ez egy nagyon hasznos lehetőség annak, aki szeret tudatosan vásárolni, mert ezzel a módszerrel évente akár 30-70 ezer Forint, vásárlások utáni visszatérítést is kaphatunk, amit szabadon felhasználhatunk. Ez egy karácsonyi felkészülés idején – valljuk meg – nem jön rosszul.

DE! Ha élni kívánsz ezzel a lehetőséggel, kérlek, itt is nagyon figyelj oda a felhasznált összeg visszatöltésére, mert ha késel vagy mulasztasz, keményen megfizeted az árát.

Tudnunk kell arról, hogy a bankok olyan költségeket szerepeltetnek, amikkel a működési kiadásaikat csökkenthetik, ezért szeretnek minden folyamatelemet alaposan „megköltségelni”. A másik – az ügyfél számára már kellemesebb történet -, hogy az ügyfelekért folyó verseny egyik új színtere a bankszámla költségek csökkentése, vagy az akár nulla forintos bankszámla.

Aki erre is kellő figyelmet fordít, több tíz, de százezer Forintnyi felesleges kiadástól mentesülhet.

Ahhoz, hogy e téren is hathatós kedvezményeket, megtakarításokat érj el, kérj konzultációt, mert naprakészen tudlak tájékoztatni a bankoknál elérhető bankszámla kedvezményekről.

Konzultációt kérek

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatod azt, amit hasznosnak találtál az oldalamon!