A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Otthonteremtési kölcsön


CSOK mellé köthető kedvezményes kölcsönök a kettő, három vagy többgyermekes családoknak

10.000.000 Ft a kétgyermekesek kedvezményes kölcsöne

Kormánydöntés született arról, hogy a kétgyermekesek is megkapják a 10 millió forintos, kedvezményes kölcsönt. Az államilag támogatott kölcsön kamata 3%. A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az otthonteremtési kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, de legfeljebb huszonöt évre nyújtja.

15.000.000 Ft a három vagy többgyermekesek kedvezményes kölcsöne

A miniszter arról is beszélt, hogy az otthonteremtési kamattámogatott kölcsön összegét háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Így 5 millió forinttal magasabb összegű kölcsön felvételére nyílik lehetőségük a nagycsaládosoknak. A 10 millió forintos CSOK-kal és a megemelkedett összegű kedvezményes kölcsönnel együttesen az eddigi 20 millió forint helyett tehát 25 milliós finanszírozás valósulhat meg.

A három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásának általános feltételei:

  1. Hitelcél: új lakóingatlan vásárlása vagy építése
  2. Minimális hasznos alapterület lakás esetében legalább 60 m2, lakóingatlan esetében legalább 90 m2
  3. A célingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.
  4. Az igénylőnek nincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, vagy tartozását már legalább egy éve kiegyenlítette.
  5. Az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban (gazdasági és vagyoni jellegű, gyermekek érdekét sértő és család elleni, költségvetést károsít) rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
  6. Az igénylőnek az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása nincsen.
  7. Az igénylők legalább egyike minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezik – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy középfokú nevelési-oktatási intézményben, illetve felsőoktatási intézményben nappal tanulmányokat folytat.
  8. Építkezés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.
  9. A vásárolandó/építendő lakás vételárára/bekerülési költségére vonatkozóan nincsen korlátozás.

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatja azt, amit hasznosnak talál az oldalamon!