A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Megéri hitelt felvenni?

Miért érheti meg még mindig jelzáloghitelt igényelni?

Ha elkerülhetetlen, hogy egy jelzáloghitelt beszivárogjon az életedbe, és megfelelsz a feltételeknek, szeretnélek megnyugtatni, hogy még mindig megérheti felvenni. Tudom, most legszívesebben tovább kattintanál, de ne tedd! Megéri az a két perc tovább olvasás! Néhány egyszerű számadat és két érv rávilágít a válaszra. Ott lesz előtted. Induljunk ki az inflációból és a jegybanki alapkamatból!

Az infláció 2022-ben 14,5 % volt, 2023-ra 15 - 19,5 %-ra jósolja a PM. A jegybanki alapkamat 2022. február 23-án 3,4 % volt, de szeptember 28-án már 13 %. Hét hónap alatt 9,6 %-ot emelkedett, és a bejegyzés megírásakor is tartja magát.

A hitelkamatok alakulása: Ha valaki 2022. februárban igényelt végig fix kamatozású jelzáloghitelt, még 4,8-5,9 %-os éves kamatszinten is hozzá juthatott. Mindez idén februárban már csak 8,45-11,19 %-os éves kamatszinten lehetséges.
Ugye megfigyelted, a 2022 februári kamatszint magasabb az akkori jegybanki alapkamatnál, míg a 2023. februári 1,81-4,55 %-kal alacsonyabb. Tehát idén a jegybanki alapkamatnál olcsóbban kapsz jelzáloghitelt. Micsoda változás!

Íme az első érv, amiért megérheti hitelt felvenni:

Bár az infláció folyamatosan emelkedik (tehát a pénz értéke csökken), a hiteled kamatai változatlanok maradnak, mert fix kamatozású.

A második érv:

Mivel a havi törlesztőrészleteid is fixek, az összes visszafizetendő tőke és kamat is fix, így ahogy az infláció folyamatosan nő, a pénzromlás és a fixálás miatt a hiteled egyre olcsóbb lesz. A végig fix jelzáloghitelben az a jó, hogy az idő múlásával, a pénz értékének csökkenésével maga a hitel is egy értékcsökkenésen megy keresztül. Az ingatlan, amit pedig megveszel… Nos annak az értéke pedig jó eséllyel – 20-25 év alatt - növekszik.

Most vizsgáljuk meg jövedelem oldalról, hogy…

Miért éri meg még mindig jelzáloghitelt igényelni?

Az előzőekben körbejártuk ezt a kérdést az infláció és a jegybanki alapkamat változása oldaláról. Most nézzük meg jövedelem oldalról! A jelzáloghitel, amit felvettél vagy tervezel felvenni, a teljes futamidő alatt fix kamatozású. A fizetésed viszont az inflációnak és / vagy karrierednek köszönhetően viszonylag rendszeres időközönként növekszik. Ebben az esetben is azt látjuk, hogy a bevételeid növekednek, de a havi törlesztőrészletek nem. A bevételek és a havi törlesztőrészletek közötti rés egyre inkább kinyílik. Bár az élet is drágul, de a hitelterheid nem növekszenek olyan mértékben. A bevétel kieséssel járó kockázatok pedig igen is mérsékelhetők, méghozzá többféleképpen.
Ezek közül csak kettőt említek:

  • az egyik maga a hitelfedezeti biztosítás, ami a biztonság mellett egyes folyósító bankoknál akár kamatkedvezményt is jelenthet számodra;
  • a másik ajánlott technika pedig, hogy a hitel mellett egy alacsony kockázatú, biztonságos, rugalmasan hozzáférhető befektetést is érdemes elindítani.

Már csak ez a két lehetőség is sokkal biztonságosabbá és elviselhetőbbé teszi a hitellel terhelt éveidet.

Összefoglalva:
Adott egy fix kamatozású jelzáloghitel, aminek a kamatai és a havi törlesztőrészletek 20-25 éven át változatlanok (a Teljes Hiteldíj Mutató kis mértékben változhat).
Ezzel szemben:

  1. az idő előrehaladtával a bevételeid növekszenek;
  2. az ingatlanod értéke jó eséllyel növekszik;
  3. az infláció nő, a pénz értéke csökken, így a fixálásnak köszönhetően a hiteled értéke is csökken, tehát értékét tekintve Te kevesebbet fizetsz vissza a bank felé, mint ahogy azt a számok mutatják.

Végül pedig tudd, ha rajtam keresztül igényelsz hitelt, a teljes banki kínálatból segítek a Neked a legjobb konstrukciót kiválasztani, ezzel időt és sokszázezer Forintot takaríthatok meg Neked! Ingyen…

Érdekel!

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatod azt, amit hasznosnak találsz az oldalamon!