A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Kamatláb

Ingyen pénz nem létezik. Ha kölcsönveszünk pénzt, a hitelező kicsit többet kér vissza, mint amennyit kölcsönbe adott. Ez a kicsit több a kamatot jelenti, melyet az eredeti összeg alapján számítanak ki.

Hasonlóképpen, ha pénzt helyezünk el egy pénzintézetnél vagy befektetési szolgáltatónál, azt várjuk, hogy ezért cserébe kamatot kapjunk.

A kamatlábak kérdése mindig felmerül, amikor kölcsönt veszünk fel, vagy pénzt takarítunk meg.

A központi bankok a kamatlábakkal tudják befolyásolni a monetáris politikát, és kézben tartani különösen az inflációt, ezért a döntéseikre mindenki nagyon odafigyel.

Mit kell tudni a kamatlábakról?

A kamatlábaknak különböző típusai vannak

 • A jegybanki alapkamat az a kamatláb, melyen a bankok hitelt tudnak felvenni a központi banktól. Ez hatással van a kereskedelmi bankok kamatpolitikájára, de a kereskedelmi bankok saját kamatlábat állapíthatnak fel a hitelfelvevők és a betétesek számára.
 • Az egyszerű vagy nominális kamatláb a hitelként felvett vagy betétként elhelyezett eredeti összegen alapul:
  Egyszerű kamat = tőke x éves kamatláb x évek száma
  Ha például 1000 Euro értékű összeget takarítunk meg egyszerű éves 7%-os kamat mellett 2 évig, akkor összesen 140 Euro, vagy pedig évente 70 Euro értékű összeget kapunk kamatként.
 • Kamatos kamat esetében a kamatot minden évben a tőke, valamint a korábban felhalmozott kamat alapján számítják.
  Kamatos kamat = (tőke + felhalmozott kamat) x éves kamatláb
  A fenti példában tehát kamatos kamattal 70 Euro értékű összeget nyerünk az első évben, majd 79,80 Euro értékű összeget a második évben, mert az első évben kapott 70 Euro után is kapunk kamatot.

A kamatlábak lehetnek rögzítettek vagy változók. Megtakarítás esetén a kamatlábat gyakran az éves egyenértékű ráta formájában adják meg.