A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Hitelbiztosítéki érték

Hitelbiztosítéki érték: a hitelbiztosítéki érték számítása előtt azt kell meghatározni, hogy mit is jelent maga a hitelbiztosítéki érték fogalma. Jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értéke alatt az óvatos becslés alapján megállapított értéket értjük. A hitelbiztosítéki érték tehát azt a minimális ingatlanértéket jelenti, amennyiért az ingatlan értékesíthető az adós nemfizetése illetve végrehajtás esetén.

A hitelbiztosítéki érték számításának alapja a forgalmi érték, annak bizonyos százaléka adja a hitelbiztosítéki értéket. A HBÉ (hitelbiztosítéki érték) jellemzően a forgalmi érték 70-90%-a. Mértékét befolyásolja az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedése, műszaki állapota, típusa, értékesíthetősége.

A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő állapítja meg. A HBÉ számításakor az értékbecslőnek mindazon kockázatokat figyelembe kell vennie, melyek az ingatlan értékét befolyásolhatják a jövőben.

Megyei jogú városban vagy megyeszékhelyen található ingatlan esetében általában 10%-ot von le az ingatlanszakértő a forgalmi értékből. Ha kisebb városról van szó, akkor 15-20%, egyéb települések esetében pedig 25-30% kerül levonásra.

A legtöbb bank az ingatlan hitelbiztosítéki értéke alapján hagyja jóvá a maximálisan felvehető kölcsön összegét. A jelzáloghitel típusától függ, hogy a HBÉ hány százaléka vehető fel. Lakáscélú jelzáloghitelek esetén a hitelbiztosítéki érték 70-80%-a, míg szabad felhasználású jelzáloghitelek igénylésekor általában a hitelbiztosítéki érték 60-70%-a nyújtható.