A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Befektetési kockázat

Befektetési kockázat

Egy adott befektetési eszköz (pl. részvény, állampapír, stb.) várható hozama mekkora tartományban mozog. Pl. 0% és 10% között, vagy -20% és +20% között, vagy 6 és 8% között, stb.

Minél kisebb tartományban mozoghat a várható hozam, annál kevésbé kockázatos egy befektetés. Statisztikai szempontból nézve nem más, mint egy eszköz múltbeli hozamainak szórása.

E tekintetben a volatilitás kifejezésről is szólni kell. A kockázatos eszközök nagyobb szórással, azaz nagyobb volatilitással rendelkeznek, mint az alacsony kockázatú (alacsony volatilitású) eszközök.

Egy értékpapírnak akkor magasabb a volatilitása, ha az értéke rövid idő leforgása alatt drámai mértékű változásra képes. A volatilitást a „szórás” eszközével mérjük, amely azt mutatja meg, hogy egy eszköz milyen mértékben tér el az átlagtól.

Bizonyos eszközök másokhoz képest ingadozóbbak (vagyis magasabb a volatilitásuk), és az egyes részvények volatilitása magasabb, mint egy tőzsdeindexé, amely több különféle részvényt foglal magába. Ezért a kockázatkerülő befektetők a bizonytalan megtérülés miatt kerülhetik az ingadozóbb értékpapírokat.