A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Befektetőként is nyugodtan szeretnél aludni?

Ime néhány gondolat, ami elvezethet hozzá.

Egy befektetést akkor tekinthetsz biztonságosnak, ha vele kapcsolatban alapvető kockázatok nem merülnek fel. Ilyen kockázatok lehetnek a nemfizetési kockázat, az árfolyam kockázat, partnerkockázat.

Kockázatcsökkentő technikák:

Porlasztás (diverzifikáció),

ami azt jelenti, hogy a lehetőségeid függvényében a pénzedet többféle befektetésben helyezed el, így ha az egyikkel gond lenne, akkor csak a pénzed egy része kerülhet veszélybe. Tehát mint az élet más területén, itt is igaz a több lábon állás szükségszerűsége. A kockázatok porlasztásával nem csak magas, hanem közepes és alacsony kockázatú befektetéseket érdemes vásárolnod. Pl.: magas kockázatú ,de más iparághoz tartozó részvények, közepes kockázatú kötvények, fedezettel bíró befektetések…

Hosszabb időtávon történő befektetések: ha megnézed a részvénybefektetések hozamgrafikonjait (itt is diverzifikált portfóliókról beszélünk), akkor rövidebb időtávokon nagy kilengéseket tapasztalhatsz, magas az árfolyam és a hozam kockázat. Ha 5-15 éves időszakot veszünk alapul, akkor egy jól összeállított portfólió nagyon jól teljesíthet. Ezért érdemes elkülöníteni olyan összeget, amelyről hosszú távon le tudsz mondani. Ez lesz ugyanis az a befektetés, ami lökést adhat felnőttkori életed egy szakaszán, vagy segíthet a nyugdíjas éveidben, segít elindítani a gyereke(i)det a felnőtt életben.

Megbízható partnerre bízd a befektetésedet!

Erre akkor is szükség van, ha ez megnöveli a befektetés költségeit. Például egy szakmailag elismert, régóta a piacon levő vagyonkezelő magasabb költségeket számíthat fel, mert a szakértelmet, az információt, az infrastruktúrát, tehát mindazt, ami a befektetések eredményét szolgálja (biztonság és haszon), meg kell fizetni! A partner kiválasztásánál nem elhanyagolható a cégstruktúra, a vezetők, a szakembergárda, a szakmai múlt, a jogi környezet, a belső kontrollrendszer, egy-egy termékhez kialakított befektetési politika. 

Garanciák, befektetővédelem:

A legtöbb partnerkockázatra létezik valamilyen szintű védelem. Magyarországon a bankbetétekre például az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), az értékpapír számlákon elhelyezett pénzekre pedig a Befektető-Védelmi Alap (BEVA). Például, ha a befektetési alappal veszteséget szenvedsz el az alapban szereplő befektetések miatt, azért nem jár kártérítés. Ha a befektetési szolgáltatóval (amely értékpapír számán nyilvántartja az alapomat) történik valami (pénzügyileg „megbillen”, fizetésképtelenné válik), és nem tudja kiadni számodra a nyilvántartott vagyonodat, akkor ilyen esetben jótáll a BEVA. A térítés maximális határa 100.000 EUR, amit mindig az aktuális MNB árfolyamon forintosítanak.  Léteznek olyan befektetési szolgáltató cégek is, amelyek nem tartoznak a BEVA alá, de legtöbb esetben létezik egy kártalanítási, kompenzációs alap. Ez esetben meg kell ismerni ezeket a lehetőségeket is. Találsz olyan befektetési szolgáltatókat, akiknél nincsenek garanciák… Gondolj az offshore cégekre.

Remélem, elegendő kitekintést adhattam a befektetések biztonságát illetően. Ha további információkra van szükséged, keress bizalommal! Még több infót kérek

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttod azt, amit hasznosnak találtál az oldalamon!

Kövessd Facebook oldalunkat is itt!