A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Inflációgyilkos befektetések

Miért nem elég megtakarítani? Az infláció felfalja a pénzedet…

Egy nagyon okos ember valaha azt mondta nekem: ha megkerestél tízezer Forintot, annak 10 %-át azonnal tedd félre! Nem költheted el, de mindenképpen fogd munkára! Akkor se nyúlj hozzá, ha az most lemondással jár! Ha nem így teszel, a jövődet élheted fel!

Csak megtakarítani… ma már sajnos nem elég!

A világ minden téren hihetetlen tempóban változik. A jegybankok már nem tudnak annyi pénzt nyomtatni, pumpálni a gazdaságba, amivel féken tarthatják az elszabaduló árakat, az inflációt. Folyamatos a pénzügyi nyomás. Az alapkamatok folyamatosan emelkednek. Vesztésre állnak az inflációval szemben.
Elemzők azt vizionálják, hogy Magyarországon be kell rendelkeznünk egy tartós, a 10 %-ot meghaladó inflációra. De mi kerül ebbe az inflációs kosárba?... 10 %? Miről beszélünk?! Az én inflációs kosaramba a következők kerültek: (Hogyan változtak egy év alatt az árak?)

 • alapvető élelmiszerek 35-70 %;
 • üzemanyag árak 60-90 %
 • ruházati cikkek 15-35 %
 • barkács cikkek 38-85 %
 • építőanyagok 50-90 % !

Te mit tennél az inflációs kosaradba? Ezeknek a cikkeknek az ára egy év alatt mekkorát változott?

Miért nem elég megtakarítani, félretenni?

A válasz egyszerű: a párna alatt néhány év alatt elértéktelenedik a pénzed. Nem tudod magadat „újratermelni”.

De mi van a népszerű befektetésekkel?

A világ sajnos úgy változott, hogy a célhoz kötött, hosszútávú, rugalmatlan befektetések ideje leáldozóban van. Már nyugdíjra sem lehet úgy félre tenni, hogy az szent és sérthetetlen, mert ahogy a pénzromlás gyorsul, a családok jó része kénytelen feltörni ezeket a befektetéseket, még akkor is, ha az veszteséggel jár… Az egy év alatt félre tett pénzünk – csak az inflációnak köszönhetően is – legalább 15-25 %-ot veszít az értékéből. Aki ma Forint alapon fektet be, mekkora hozamokkal számolhat évente? Jellemzően olyan hozamokkal, amelyek az aktuális inflációs szint alatt teljesítenek!

Az állam is "frissíteni kénytelen" az állampapír portfóliót. Már 16,5 % feletti hozamokkal is számolhatsz e téren.
De mit érsz a Forinttal, ha pl. jövőre vagy idén nyáron nyaralni mész? Egyértelműen tapasztalhetod, hogy 25-40 %-kal többet kell fizetned. Ugyanezt érzékeled a hazai szállodák árainál is.

Mi marad annak, aki nem szeret kockáztatni, de tisztességes hozamot szeretne elérni a befektetésein?

Több szakemberrel is egyetértve azt gondolom, hogy az új lakossági állampapírok képesek enyhíteni a pénz romlását. De olyan befektetési lehetőségre is szükség van, amely

 1. infláció feletti hozamokat produkál; 
 2. olyan erős valutához kötött, ami kompenzálja a Forint folyamatos gyengülését. E két összetevővel Te, mint kisbefektető is megnyugtató reálhozamokkal számolhatsz;
 3. szabadfelhasználású, bármire fel tudod használni;
 4. rugalmasan hozzáférhető;
 5. a befektetés úgy hosszútávú, hogy rendszeres időközönként újítod meg, így nem leszel kényelmetlenségeknek kitéve;
 6. a befektetéseddel az előre nem látható kockázatok is sikerrel kezelhetők;
 7. a hozamok lényegében kiszámíthatók, nem spekulatívak.

A deviza alapú befektetésekkel úgy képezhetsz tartalékokat, úgy építhetsz fel szisztematikusan akár egy vagyont, hogy azok már rövid távon is stabilan infláció felett teljesítenek, és nem veszíted el a rendelkezésedet a pénzed felett.

Nem fizetek előre. Ehelyett inkább befektetek, és hagyom, hogy a befektetések gondoskodjanak a fedezetről.      (Dave Ramsey)

Olyan megtakarításokat érdemes ezekbe a befektetésekbe elhelyezni, amelyet legalább egy évig nélkülözni tudsz, de akár hosszú távon is vagyont építhetsz vele. A befektetések már viszonylag kis összeggel (már 600 000 Ft-tól) elindíthatók. Időszakonként – veszteség és szankciók nélkül - felülvizsgálhatod, mit szeretnél a következő befektetési ciklusban elérni.

A deviza alapú befektetések valóban megfelelnek a kor pénzügyi kihívásainak, akár magánszemélyként, akár vállalkozóként veszed igénybe.
Győződj meg róla egy díjmentes konzultáció keretében!

Konzultációt kérek

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatod azt, amit hasznosnak találsz az oldalamon!

Látogass el Gondolatmorzsák pénzügyekről Facebook oldalamra is!