A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Inflációgyilkos befektetések

Már nem elég csupán félre tenni, megtakarítani. Azt a pénzt dolgoztatni kell, mert az infláció felfalja…

Egy nagyon okos ember valaha azt mondta nekem: ha már megkerestél tízezer Forintot, annak legalább 10 %-át azonnal tedd félre! Nem költheted el, de fogd munkára! Akkor se nyúlj hozzá, ha az most lemondással jár! Ha nem így teszel, az később még nagyobb lemondásra kényszeríthet!

Csak megtakarítani… ma már sajnos nem elég!

A világ minden téren hihetetlen tempóban változik. A jegybankok már nem tudnak annyi pénzt nyomtatni, pumpálni a gazdaságba, amivel féken tarthatják az elszabaduló árakat. Folyamatos nyomás alá került a világ. A jegybankok folyamatosan emelni kényszerülnek az alapkamatot. Vesztésre állnak az inflációval szemben.
Elemzők azt vizionálják, hogy Magyarországon be kell rendelkeznünk egy tartós, akár 10 %-ot is meghaladó inflációra. De mi kerül ebbe az inflációs kosárba?... 10 %? Miről beszélünk?! Az én inflációs kosaramba a következők kerültek: (Hogyan változtak egy év alatt az árak?)

 • alapvető élelmiszerek 15-30 %;
 • üzemanyag árak 25-35 %
 • ruházati cikkek 12-25 %
 • barkács cikkek 28-45 %
 • építőanyagok 50-80 % !

Vizsgáld meg, mit tennél a Te inflációs kosaradba, s ezeknek a cikkeknek az ára mekkorát változott az utóbbi egy évben!

Miért nem elég csak megtakarítani?

A válasz egyszerű: a párna alatt néhány év alatt elértéktelenedik a pénzed. Nem tudod magadat „újratermelni”.

De mi van a népszerű befektetésekkel?

A világunk sajnos úgy változott, hogy a célhoz kötött, hosszútávú, rugalmatlan befektetések ideje lejárt. Már nyugdíjra sem lehet úgy félre tenni, hogy az szent és sérthetetlen, mert a családok nagy része kénytelen feltörni ezeket a befektetéseket, még akkor is, ha az veszteséggel jár… Az egy év alatt félre tett pénzünk – csak az inflációnak köszönhetően is – legalább 10-12 %-ot veszít az értékéből. Aki ma Forint alapon fektet be, mekkora hozamokkal számolhat évente? 6-11 % körül… Tehát veszít és veszít!

A szuper állampapír ideje egyértelműen leáldozott. 4,95 %, ami bőven az infláció alatt van! PMÁP?... 6,6 %, és mindig az előző évi inflációt veszi alapul. Az események után kullog. Mit érsz a Forinttal, ha pl. évente nyaralni mész? Egyértelműen azt tapasztalod, hogy 25-35 %-kal többet kell fizetned, és még nem a favoritnak számító helyszíneket böngészted.

Mi marad annak, aki nem szeret kockáztatni, de tisztességes hozamot szeretne elérni a befektetésein?

Több szakemberrel is egyetértve azt gondolom, hogy a Forint alapú befektetések nem képesek felvenni a bokszkesztyűt a pénzromlással szemben. Sem rövid, sem pedig hosszú távon! Olyan befektetési lehetőségekre van szükség, amelyek

 1. infláció feletti hozamokat produkál; 
 2. olyan erős valutához kötött, ami kompenzálja a Forint folyamatos gyengülését. E két összetevővel Te, mint kisbefektető is megnyugtató reálhozamokkal számolhatsz;
 3. szabadfelhasználású, bármire fel tudod használni;
 4. rugalmasan hozzáférhető;
 5. a befektetés úgy hosszútávú, hogy rendszeres időközönként újítod meg, így nem leszel kényelmetlenségeknek kitéve;
 6. a befektetéseddel az előre nem látható kockázatok is sikerrel kezelhetők;
 7. a hozamok lényegében kiszámíthatók, nem spekulatívak.

A deviza alapú befektetésekkel úgy képezhetsz tartalékokat, úgy építhetsz fel szisztematikusan akár egy vagyont, hogy azok már rövid távon is stabilan infláció felett teljesítenek, és nem veszíted el a rendelkezésedet a pénzed felett.

Nem fizetek előre. Ehelyett inkább befektetek, és hagyom, hogy a befektetések gondoskodjanak a fedezetről.      (Dave Ramsey)

Olyan megtakarításokat érdemes ezekbe a befektetésekbe elhelyezni, amelyet legalább egy évig nélkülözni tudsz, de akár hosszú távon is vagyont építhetsz vele. A befektetések már viszonylag kis összeggel (kb. 400.000- 500.000,-Forint) elindíthatók. Időszakonként – veszteség és szankciók nélkül - felülvizsgálhatod, mit szeretnél a következő befektetési ciklusban elérni.

A deviza alapú befektetések valóban megfelelnek a mai kor pénzügyi kihívásainak, akár magánszemélyként, akár vállalkozóként veszed igénybe.
Győződj meg róla konzultáció keretében!

Konzultációt kérek

(A konzultáció díjmentes)

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatod azt, amit hasznosnak találsz az oldalamon!

Látogass el Gondolatmorzsák pénzügyekről Facebook oldalamra is!