A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Hitelterhek csökkentése

Avagy: hogyan lehet minél előbb egy hiteltől megszabadulni?

Ami tény:

Ma is létezik olyan megtakarítási forma, ami a régi, állami támogatásos lakáskasszánál is jobb. Aki tervezetten indít egy ilyen megtakarítási programot, az a hiteltartozását jelentősen lecsökkentheti. A hitelét sokkal hamarabb képes lesz kifizetni, és nem utolsó sorban rengeteg hitelkamat megfizetésétől mentesül.
Ugye emlékszik még arra az időre, amikor a felvett lakáshitel mellé lakáscélú megtakarítást (lakáskasszát) lehetett kötni? Ez anno nagyon jól működött, mert a megtakarítás mellé az állam 30%-os állami támogatást adott, s ezzel együtt szép hozamokat lehetett elérni. Ez akkoriban nagyon nagy segítséget jelentett az adósoknak, mert amikor a lakáskassza lejárt, azt betörlesztették a hitelbe, s ezáltal az adós tőketartozása nagymértékben lecsökkent. Ezzel együtt vagy a törlesztőrészletek csökkentek le, vagy a hitel futamideje zsugorodott több évet.
Sajnos ez a lehetőség 2018. novemberében megszűnt. Az állam kivezette ezt a támogatási formát. Akár azt is gondolhatnánk, hogy a hitelesek segítség nélkül maradtak.

Most jön a lényeg!

Szerencsére ez nem így van, mert létezik hasonló lehetőség! Létezett már a lakáskassza fénykorában is. Csak nem volt megfelelő nyilvánossága, s nem az állam biztosítja ezt a lehetőséget!

Ez fontos:

A pénzügyi szabályozóknak köszönhetően ma már úgy tud bárki hitelt felvenni, hogy annak szinte minden eleme a futamidő végéig kiszámítható. Ezekkel az intézkedésekkel valóban nőtt az adós hitelbiztonsága. Persze a hitelterhek megmaradtak, csak sokkal kiszámíthatóbb lett több lényeges elem. Ha manapság valaki hitelt vesz fel, jó eséllyel tudja, hogy mire, meddig, mennyit fizet. Valljuk be, ez megnyugtató.
Mindezek ellenére még mindig rengeteg hitelkamatot kell megfizetnünk.

Napjainkban – talán már nem is olyan sokáig - a gazdasági környezet olyan lehetőséget adott a kezünkbe, amilyen egy életben tényleg nem sok van. A hitelek kamatait alacsonyan tartják a bankok. Ezzel szemben pedig sok olyan megtakarítási, befektetési lehetőséggel élhet bárki, ahol érezhetően magasabb hozamot érünk el, mint amekkora egy adott hitel kamata.

"A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat. Aki érti, megkapja, aki nem, fizeti."

(Albert Einstein)

Ez egy vissza nem térő lehetőség azoknak, akiknek van arra a célra megtakarított pénzük, vagy 5-8 éven át rendszeresen megtakarítható kisebb összegük, hogy a hitelüket jóval előbb vissza fizessék, vagy a törlesztőrészleteiket elviselhető szintre csökkentsék.
Aki meglovagolja ezt a hullámot, nagyon jól dönt.   

              

Ezt egy életszerű példával tudom bizonyítani:
Szerencsére sokan vannak olyanok, akik a hitelfelvételt is előre megtervezik. Ez a tervezési időszak rendszerint egy intenzív megtakarítási időszakkal is párosul. Aki már a hitelfelvétel előtt két évvel elindítja a megtakarítását,… Ő nyert! Ez a két év egy belátható idő, de a haszna még nagyobb…

Nézzük, mi történik?

  1. Elindít egy megtakarítást 800.000,-Ft-tal, amihez egy év múlva hozzá teszi az előző évi megtakarítását, s úgy tervezi, hogy ezt minimum nyolc éven keresztül meg is teszi. Úgy számol, hogy havi 15 ezer Forintot úgy is félre tud tenni, hogy az még a hitel törlesztője mellett sem okoz gondot a mindennapi életben. Ez minden évben olyan 180 ezer Forint, amit a megtakarításhoz hozzá tehet.
  2. Két év múlva felvesz 10 millió Forint hitelt 10 éves kamatperiódussal, amért 15 év múlva összesen közel három millió Ft kamatot kellene kifizetni. A havi törlesztő pedig kicsivel 72 ezer Forint fölött lesz. A havi terhek: 72 ezer hiteltörlesztésre, 15 ezer a megtakarításra, összesen 87 ezer Ft.

Ahogy haladunk az időben, a hitel csökkenése mellett szépen növekszik a megtakarítás is. Elérkezik a hitel ötödik évének a vége, amikor úgy dönt, hogy megszünteti a megtakarítását, s az egészet betörleszti a hitelébe.

  • Először nézzük a megtakarítás eredményét: 3.790.000,- (tőke és hozamok).
  • A hatodik év végére az aktuális tőketartozása: 6.687.000,-Ft körül lesz.
  • A megtakarítás eredményét betörlesztve a fennálló tőketartozás mindössze 2.897.000 Ft lesz.
  • Hat év után nem kevesebb, mint 57%-kal csökkent a tőketartozás,
  • továbbá nem kell megfizetnie 3.790.000,-Ft kamatát sem.
  • Ha még kilenc évig szeretné fizetni a hitelét, akkor a havi törlesztőrészlete 72.040,-Ft-ról 31.400,-Ft-ra csökken. Változatlan (72.040,-Ft) törlesztőrészlet mellett viszont három és fél év múlva befejezi a hitelét, tehát egy 15 éves hitelt kifizet 9,5 év alatt.

Öt és fél évet nyer az életéből és 960.000,-Ft körüli kamatot nem kell megfizetnie!

Csak jelzem, amennyiben a régi lakáskasszás rendszerben gondolkodunk, még akkor is havi 30.000,-Ft megtakarításával tudná elérni ugyanezt az eredményt.

Ha Ön is hitelben gondolkodik, ezt a ziccert ne hagyja ki!

Érdekelnek a részletek!              Kalkulálok!

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatja azt, amit hasznosnak talál az oldalamon!