A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

Értékőrző megtakarítás

Már nem elég megtakarítani. Annak értékállónak kell lennie. De hogyan?

Egy nagyon okos ember azt mondta nekem: ha már megkerestél tízezer Forintot, abból legalább ezer Forintot tegyél félre! A többiből élj meg még akkor is, ha az most lemondással jár! Ha nem így teszel, lehet, hogy ez később még nagyobb lemondásra kényszerít!

Csak megtakarítani… ma már sajnos nem elég!

A világ minden téren hihetetlen tempóban változik. A jegybankok annyi pénzt nyomtatnak és pumpálnak a gazdaságba, amennyi az ébren tartásához szükséges. Soha nem volt még ennyi pénz a gazdaságban! A jegybanki alapkamat régóta nem látott, alacsony szinten mozog… Még akkor is, ha elindult egy alapkamat emelési szakasz. Mindez együtt azt eredményezte, hogy az infláció sajnos megugrott, s ez a folyamat a közeljövőben nem változik.
Elemzők azt vizionálják, hogy be kell rendelkeznünk egy tartós, 5 % körüli inflációra. De mi kerül ebbe az inflációs kosárba?... 5 %? Miről beszélünk?!
Az én inflációs kosaramba a következők kerültek: (Hogyan változtak egy év alatt az árak?)

 • alapvető élelmiszerek 12-15 %;
 • üzemanyag árak 13-15 %
 • ruházati cikkek 10-12 %
 • barkács cikkek 25-40 %
 • építőanyagok 50 % !

Ha Ön is gondosan elkészíti a saját inflációs kosarát, 5 % körül érinti az infláció? Bizony a magán fogyasztó és a családok pénze erőteljesebben romlik, mint azt a „hivatalos statisztikák” mutatják.

Márpedig megtakarítani akkor is kell, ha az jelenleg kényelmetlenségekkel jár!

Megtakarítások nélkül elkerülhetetlen a lassú elszegényedés! A világunk sajnos úgy változott, hogy a célhoz kötött, hosszútávú, rugalmatlan befektetések ideje lejárt. Már nyugdíjra sem lehet úgy félre tenni, hogy az szent és sérthetetlen, mert a családok nagy része kénytelen feltörni ezeket a befektetéseket, még akkor is, ha az veszteséggel jár…

Az egy év alatt félre tett pénzünk – csak az inflációnak köszönhetően is – legalább 5- 6 %-ot veszít az értékéből. Aki ma Forint alapon fektet be, mekkora hozamokkal számolhat évente? 2-5 % körül
„kaszálhat”, s ezzel … veszít és veszít!

A szuper állampapír egy évre vetített átlaghozama: 4,95 %. Ez is infláció alatt teljesít! Már ez sem képes reálhozamot termelni. Nem meglepő, hogy sok befektető elfordulni látszik ettől a lehetőségtől is. Sajnos a kisbefektetők a nyilvánvaló tények ellenére leragadtak a média által sugallt MÁP + mellett.

Képes-e magát újratermelni a Forint? A válasz egyértelmű: nem!

Mi marad annak, aki nem szeret kockáztatni, de tisztességes hozamot szeretne elérni a befektetésein?

Több szakemberrel is egyetértve azt gondoljuk, hogy a Forint alapú befektetések nem képesek felvenni a bokszkesztyűt a pénzromlással szemben. Sem rövid, sem pedig hosszú távon! Olyan befektetési lehetőségekre van szükség, amelyek

 1. a hozamokon felül kompenzálja a Forint gyengülését, tehát valamelyik erős devizához köthető; 
 2. a fentieknek köszönhetően infláció feletti hozamokat produkálnak, tehát a kisbefektető is reálhozamokkal számolhat;
 3. szabadfelhasználású, bármire fel lehet használni;
 4. rugalmasan hozzáférhető;
 5. ha hosszútávú a befektetés, akkor szünetelteti a rendszeres befizetését, amikor csak akarja, s nem kell szankcióktól tartania;
 6. a befektetés és az előre nem látható kockázatok külön is kezelhetők;
 7. a hozamok lényegében kiszámíthatók, nem spekulatívak.

A megtakarítás nem kényszer… a túlélés egyik záloga.

A deviza alapú befektetésekkel úgy képezhet tartalékokat, úgy építhet szisztematikusan fel akár egy vagyont, hogy már rövid távon is reálhozamot termelhet, és nem veszíti el a rendelkezését a pénze felett.

Nem fizetek előre. Ehelyett inkább befektetek, és hagyom, hogy a befektetések gondoskodjanak a fedezetről.      (Dave Ramsey)

Olyan pénzeket érdemes ebbe a megtakarításba elhelyezni, amelyet legalább egy évig nélkülözni tud, de akár hosszú távon is felépítheti vagyonát. A befektetések már viszonylag kis összegtől (kb. 500.000,-Forint) indíthatók. Indíthat egyszeri befizetéssel, de rendszeres befizetésekre is lehetőség van… szabadon! Eldöntheti, hogy olyan befektetést indít, amit tetszőlegesen évente felülvizsgálhat, vagy olyat is választhat, aminek a befektetési ideje minimum 7 év.
Mindezt teheti a biztonság, a kiemelkedő haszon és értékállóság jegyében. A deviza alapú befektetések valóban megfelelnek a ma pénzügyi kihívásainak, akár magánszemély, akár vállalkozó veszi azt igénybe.

Ha nem hiszi, járjon utána😉

Konzultációt kérek

(A konzultáció díjmentes)

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatja azt, amit hasznosnak talált az oldalamon!

Látogasson el Gondolatmorzsák pénzügyekről Facebook oldalamra is!