A pénz akkor mutatja meg igazi arcát, ha dolgoztatjuk.

menu

50+ korosztály számára

Ez a bejegyzés szinte minden magyar 45-60. életévét betöltött munkaképes embertársunkat húsbavágóan érinti, de erről nem szívesen beszél senki.
Mert nem a közelgő nyugdíjkatasztrófa a legnagyobb gond, hanem ami előtte történik az említett korosztállyal. Már most tisztán kirajzolódik, hogy ennek a generációnak nem csak a nyugdíjhoz szükséges anyagiak előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást. Magyarországon tényszerűen kirajzolódott egy olyan trend, amivel az 50+-os korosztály zöme nem tud mit kezdeni.

Miről is van szó?

Lehet, hogy Ön is érintett benne, de az ismerősei között már biztos találkozott olyannal, akitől 50 év felettiként megvált a munkáltatója, vagy ő állt fel az akkori munkahelyéről. Ezt követően bár megtesz mindent, de nem talál megfelelő munkahelyet, vagy éppen képtelen a régi egzisztenciáját helyreállítani. Ha talál is munkát, az kevésbé jövedelmező.
Ez egy nagyon durva érvágás ennek a korosztálynak, mert mint tudjuk,

 • hihetetlen nagy munkatapasztalatokkal rendelkezik;
 • aktív, hajlandó és tud még tanulni, megújulni; de valahogy

nem kíváncsi rá a munkaerőpiac.

Ezzel a korosztállyal is az a legnagyobb gond, hogy nincsenek meg a túléléshez, megújuláshoz és újrakezdéshez szükséges anyagiak. Hiába rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, azt ilyen esetekre nem tudja bevetni, mivel csak a nyigdíjkorhatár elérésekor hozzáférhető. Persze ott van az azonnali hozzáférést biztosító „rendkívüli befizetések zseb”, de ezt a zsebet csak kevesen tudják táplálni. Erre az eshetőségre ennek a korosztálynak mindössze 15-20%-a rendelkezik B tervvel és a hozzá rendelhető pénzügyi forrásokkal.
Tehát a mai magyar valóság szerint nem csak a nyugdíjas évek megfinanszírozása jelenti a szűk keresztmetszetet, hanem az azt megelőző 10-15 év. Amikor még pénzt kellene keresni.

Gondoljunk bele!

Ez majdnem akkora időtáv, mint a nyugdíj után várható élettartam!
Egy ilyen időszakra még inkább fel kell készülni! Miért?

Ha bekövetkezik a baj,…

 • Három hónap után megszűnik az álláskeresési járadék. Nem lesz bevétel egészen addig, amíg nem talál egy másik munkalehetőséget. Már pedig az a tapasztalat, hogy ebben a korban ez nagyon nehéz.
 • A család költségszerkezete rendszerint kétkeresős modellre épül. A rezsi, a hitelek, az autó, életmódbeli szokások. Ezek hamar felemésztik azt az egy, két, három hónapra elegendő tartalékot, … ha van.
 • Ha váltani kényszerül bárki, rendszerint egy új szakmát, hivatást kell elsajátítani, s a költségeket a legritkább esetekben állja a munkáltató. Mit jelent ez pénzben? Több százezres, de akár milliós képzési költséget, megspékelve azzal a kieső jövedelemmel, ami a suli ideje alatt keletkezik. Ez háztartásonként eltérően akár 1,5-2,5 millió Forint hiányt is jelenthet.

Sajnos azt is látni kell, hogy Magyarországon ez az állapot akár több évig is eltarthat.

Mi várható akkor, ha valaki nem készül fel erre?

Egy életerős, aktív, tapasztalt 50+-os férfi, nő, család roppanhat meg azért, mert nem szentelt kellő figyelmet az öngondoskodásra!
Lássuk be, az senkin nem fog segíteni, ha másokat vagy a rendszert szidja. Ez a világ úgy változott, hogy már nem csak a nyugdíjra kell nagyon komolyan gondolni, felkészülni, hanem a nyugdíj előtti időszakra is. Arra a megalázó eshetőségre, hogy bár erősek, tapasztaltak és bölcsek, a munkaerőpiac de facto kidobhatja őket, mert a mai világban senki nem nélkülözhetetlen.

Tegye fel az alábbi kérdéseket magának és gondoljon el rajta!
Mennyire tartja életszerűnek a bejegyzésben leírtakat? ….

 1. nem életszerű
 2. van rá esély, hogy ezt a korosztályt érinti
 3. sajnos életszerű

Mit gondol? Ön tett-e, tesz-e azért, hogy ne kerülhessen ilyen helyzetbe? ….

 1. nem tettem eddig félre, de nem is szándékozok
 2. rendszeresen félreteszek, akár ilyen helyzetekre is
 3. még nincs ilyen megtakarításom, de fontosnak tartom, hogy felkészült lehessek.

Ne válljon kiszolgátatottá Ön sem!

Most lehetősége van a témával kapcsolatban több információhoz jutni egy 45 perces konzultáció keretében. Ez egy személyes (vagy telefonos) kötetlen beszélgetés. A hangsúly a „személyes”-en van. Mindenkinek mások a pénzügyi szokásai, tervei, lehetőségei. Így nincs olyan klisé, ami bárkire alkalmazható lenne. Bár divatos, de nem kérem, hogy töltse le az erről szóló e-bookot vagy a videómat, amiben a családok pénzügyeiről elmondom a tutit. Ezzel Ön nem lesz beljebb. A pénzügyek sok embernek szürke folt az életében, de ahol mások tanácstalanok, én ott érzem elememben magam, mert tudom, hogy az esetek többségében segíthetek, közreműködhetek a megoldásban.

Cselekedjen most, hogy később ne válljon a körülmények áldozatává!

Igénybe szeretném venni az ezzel kapcsolatos első ingyenes

konzultációs lehetőséget! 

Megköszönöm ha másokhoz is eljuttatja azt, amit hasznosnak talált az oldalamon!

Csatlakozzon Facebook csoportunkhoz is itt!